Boogschieten

Vroeger werden pijl en boog gebruikt voor de jacht en als wapen in tijden van oorlog. Maar toen het buskruit en geweren in het spel kwamen, raakte de boog heel begrijpelijk al snel uit de mode.

Vandaag de dag is handboogschieten een sport die zelfs bij de Olympische Spelen wordt beoefend. In Amerika wordt er tegenwoordig ook nog op beperkte schaal op wild gejaagd met pijl en boog. Dat gebeurt dan meestal met de zogenaamde compoundboog.

Zelf een keertje proberen? Kom langs en ontdek de handboogsport.

Handboog vs kruisboog

De handboog (denk aan Robin Hood) wordt vaak verward met de kruisboog (denk aan Willem Tell). V.Z.O.D. is een handboogschutterij en maakt géén gebruik van kruisbogen.

Soorten handbogen

Er bestaan verschillende soorten handbogen. Bij V.Z.O.D. schieten we met de recurveboog.

De traditionele boog

De boog zonder poespas. Dit type bogen komt het dichtst in de buurt van de traditionele bogen die werden gebruikt voor de jacht en gevechten. De Engelse longbow en grote Japanse boog zijn voorbeelden van een traditionele boog, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen.

De recurveboog

De ‘moderne’ boog die binnen de handboogsport het meest wordt gebruikt. De boog bestaat uit een vast middenstuk met een losse bovenlat en een losse onderlat. De latten zijn flexibel en wanneer de pees van de boog niet gespannen is, krullen de latten naar voren.

De boog is in ieder geval voorzien van een vizier om mee te richten en een oplegger om de pijl op zijn plek te houden tijdens het richten. Daarnaast kunnen aan een recurveboog ook andere hulpmiddelen worden toegevoegd als stabilisatoren, een button, een clicker en nog veel meer.

De compoundboog

Een relatief nieuwe vorm van de handboog. Een compoundboog is opvallend kort en is voorzien van katrollen aan het uiteinde van de latten. Tijdens het uittrekken van de compoundboog moet je (meer) kracht zetten, maar eenmaal uitgetrokken heb je slechts tot 25% van de kracht nodig om de boog uitgetrokken te houden. Hierdoor is het mogelijk om te schieten met een compoundboog die erg krachtig is en dus ook voor langere afstanden of voor de jacht gebruikt kan worden.

Vroeger werden bogen gemaakt uit verschillende houtsoorten. Maar tegenwoordig worden materialen als kunststof, aluminium en composietmaterialen zoals koolstofvezel gebruikt waardoor de bogen lichter, sterker en accurater zijn dan vroeger.

Het doel

Bij V.Z.O.D. schieten we tijdens trainingen en wedstrijden op een doel (blazoen) dat op 25 meter afstand staat. De jongere jeugdleden die fysiek nog niet in staat zijn om een boog te gebruiken die krachtig genoeg is voor deze afstand, schieten tijdens de training op kortere afstanden.

Het blazoen heeft vijf kleuren met twee ringen per kleur. Iedere ring vertegenwoordigt een bepaalde score op wedstrijden.

Van buiten naar binnen:
• wit (1 en 2 punten)
• zwart (3 en 4 punten)
• blauw (5 en 6 punten)
• Rood (7 en 8 punten)
• Geel (9 en 10 punten)

Als de pijl helemaal buiten deze ringen belandt, krijg je voor dat schot geen punten.

Het blazoen zelf is en kaart van dik karton. Deze kaart is met pennen bevestigd op lagen samengeperst hooi waarin de pijl blijft steken.

Je kunt altijd vrijblijvend kennismaken met het handboogschieten in ons clubgebouw.