Materialen

Op deze pagina vind je een overzicht van noodzakelijke en optionele materialen die je gebruikt bij het boogschieten met een handboog (recurve). Bij het schieten met een traditionele boog gebruik je veel minder materialen en bij een compoundboog voor een deel weer heel andere materialen.

Een volledige uitrusting heb je al vanaf een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Je kan het zo eenvoudig of gek maken als je wilt. Natuurlijk kun je ook tweedehands materiaal aanschaffen, want zolang het materiaal niet stuk is, zijn de resultaten vooral afhankelijk van de schutter!

Pijl

Moderne pijlen bestaan (doorgaans) uit een metalen punt, een schacht van een bepaald type legering of carbon, drie kuntstof veren en een kunststof nokpunt.

Middenstuk

Het middenstuk van een boog bestaat uit een legering en biedt ruimte aan het (al dan niet geïntegreerde) handvat en twee bevestigingspunten voor de latten. Er zijn ook bogen waarbij het middenstuk gemaakt is van hout. Deze bogen worden vaak gebruikt door jeugdschutters of beginnende schutters in verband met de lagere kosten.

Handvat

Het handvat is bij moderne bogen vaak afneembaar en uitwisselbaar. Zo kun je een kleiner of groter handvat in de boog plaatsen of een handvat met een andere pasvorm. Bij de eerder genoemde houten middenstukken is de handvatvorm doorgaans verwerkt in het middenstuk en niet verwisselbaar.

Latten

Aan de bovenkant en onderkant van het handvat kun je de twee latten bevestigen. Bij goedkopere middenstukken doe je dit met behulp van een schroef en bij duurdere middenstukken gebeurt dit door middel van een kliksysteem, waarbij je de latten zonder schroeven kunt bevestigen. De latten bestaan uit een houtlegering of carbon.

Pees

De pees wordt bevestigd aan het uiteinde van de boven- en onderlat en bestaat uit meerdere gevlochten kunststofdraden. De uiteindes van de pees worden omwikkeld met peesgaren om ze te beschermen en te verstevigen.

Nokring(en)

De nokring(en) zijn van kunststof of metaal en worden aan de pees vastgemaakt op de plek waar het nokpunt van de pijl op de pees geklikt dient te worden. De nokring zorgt ervoor dat de pijl altijd op dezelfde plek wordt bevestigd. Vaak worden de nokringen ook met peesgaren en lijm gemaakt.

Vizier

Het vizier bestaat uit metaal en kunststof en is bevestigd aan het middenstuk. Goedkopere vizieren zijn verstelbaar in de hoogte en breedte. Duurdere vizieren zijn vaak in de diepte verstelbaar en nauwkeuriger af te stellen.

Oplegger

De oplegger is bevestigd aan het middenstuk en houdt de pijl op zijn plek tijdens het uittrekken van de boog en tijdens het richten.

Stabilisatoren

De meeste schutters bevestigen een of meerdere staven met gewichten aan hun handboog. Hierdoor kan de boog worden uitgebalanceerd waardoor het makkelijker is om de boog ‘stil’ te houden tijdens het richten.

Button

Een button kan worden toegevoegd en dient om de vlucht van de pijl uit de boog te stabiliseren. De button is in feite een verend staafje dat in het middenstuk kan worden geschroefd. De button raakt vervolgens lichtjes de zijkant van de pijl wanneer deze op de boog ligt.

Clicker

Een clicker is een metalen plaatje dat over de pijl valt wanneer de pijl op de boog ligt. Wanneer je de boog ver genoeg naar achteren trekt, valt het plaatje van de pijl af en tegen het middenstuk aan (een klikgeluid). De clicker zorgt ervoor dat je de boog bij ieder schot even ver uittrekt. De meeste schutters richten, trekken vervolgens de pijl naar achteren totdat de clicker valt en laten daarna meteen los.

Kisser

De kisser is een kunststof plaatje of kogeltje dat je aan de pees kunt bevestigen. Wanneer je de boog uittrekt raakt de kisser je lippen in het midden of aan de zijkant. Het is in feite een extra meetpunt voor de schutter om te controleren of de schiethouding goed en iedere keer hetzelfde is.

Tab

De tab is een lapje van stof en leer dat je om de vingers van de hand doet waarmee je de boog uittrekt. Het lapje beschermt je vingers en zorgt ervoor dat de pees de vingers soepel kan verlaten. Het schieten met ‘kale’ vingers kan niet alleen pijnlijk zijn, maar de kans is groot dat de pees blijft haken achter een van de vingers. Een tab is vaak voorzien van een plastic plaatje aan de bovenkant. Net als de kisser op de pees, stelt dit plaatje de schutter in staat om de trekhand op dezelfde plaats tegen de onderkaak te plaatsen tijdens het richten.

Armbeschermer

De armbeschermer is een plaatje van metaal of kunststof, al dan niet voorzien van een laagje textiel. Zeker bij beginnende schutters wil de pees nog wel eens de voorarm raken omdat de schiethouding niet goed is. Een pees die de voorarm raakt kan bijzonder pijnlijk zijn en levert al snel een flinke blauwe plek tot een kleine bloeduitstorting op. Daarnaast zorgt de armbeschermer er ook voor dat de pees niet blijft hangen in eventuele wijdemouwen van bovenkleding.

Borstbeschermer

De borstbeschermer wordt gebruikt door zowel vrouwen als mannen en heeft in feite hetzelfde doel als de armbeschermer. Het beschermt de schutter tegen de pees bij een eventueel slecht schot en zorgt ervoor dat de pees niet blijft hangen in de bovenkleding.

Sling

De sling is feitelijk niet meer dan een stukje touw dat je bevestigt om de vingers of pols van de hand waarmee je het middenstuk vasthoudt. De beste schutters ‘knijpen’ niet in de boog, maar houden deze zeer ontstpannen vast. Hierbij kan het gebeuren dat de boog uit de hand springt, wanneer de schutter de pees loslaat. De sling zorgt ervoor dat de boog niet uit de hand van de schutter valt tijdens het schot.

Ooglap

De meeste schutters schieten met een oog open om te richten en sluiten het andere oog. Als je moeite hebt om een oog gesloten te houden, kun je gebruik maken van een ooglapje. Brildragers maken ook wel eens gebruik van een plastic klepje dat een van de brilglazen afschermt. Sommige schutters schieten met beide ogen open wat ook prima kan werken. Dit is sterk afhankelijk van de schutter.

Standaard

Wanneer de boog niet in gebruik is, moet je deze natuurlijk wel ergens kunnen neerzetten. Er zijn verticale en horizontale standaarden. Bij de verticale standaard rust het uiteinde van de onderlat van de boog op de grond. De boog leunt als het ware schuin in de standaard. Bij een horizontale standaard ligt de boog plat en raakt deze de grond helemaal niet. Een verticale standaard wordt het meest gebruikt en is ook qua benodigde ruimte veel praktischer. Het uiteinde van de onderlat van de boog wordt vaak voorzien van een beschermdopje om beschadigingen aan de onderlat te voorkomen.

Koffer

Alle hierboven genoemde spullen moet je natuurlijk wel op een veilige manier kunnen opslaan of vervoeren. Het is overigens niet toegestaan om een handboog in ‘schietklare’ staat met gespannen pees te vervoeren. De meeste schutters maken gebruik van een langwerpig koffer met een of meerdere compartimenten. Er zijn ook tassen verkrijgbaar, deze zijn vaak goedkoper maar bieden ook minder bescherming aan het materiaal.